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Your ref:  

Our ref: NHS/01/27 

 

7 July  2010 
 

 

_____ _____ 

 
 
Dear Colleague  
 

The National Health Service (superannuation and Pension Scheme) (Scotland) 
Amendment Regulations 2010  
 
I enclose, for your consideration and comments, a copy of the draft regulations which will 
further amend the NHS Superannuation Scheme (Scotland) Regulations 1995 and the NHS 
Pension Scheme (Scotland) 2008 Regulations. These changes are in addition to those 
consulted on in February and once finalised will be amalgamated with the changes already 
consulted on  into one Scottish Statutory Instrument to be laid in the Scottish Parliament.   
These draft Regulations introduce the following changes to the pension scheme: 
 

• Update the employee contributions tables within the regulations to reflect the current 
position and includes the contribution rate for employers. 

• amend the regulations that cover scheme valuations and actuarial reports to better 
reflect the roles of the Scottish Ministers, HMT, the Scheme Actuary, and 
representatives of employees and employing authorities in the setting of actuarial 
assumptions on which that report is to be based. 

 

• make a minor technical change to the 1995 Regulations only in respect of 
guaranteed minimum pensions as a consequence of the phased changes to state 
retirement ages for women from 6 April this year. 

 
More detailed information on all the changes can be found in the annex to this letter. 
 
Any comments should be sent to me at the above address or by e-mail to 
Sharon.Liptrott@Scotland.gsi.gov.uk  by Friday 20 August 2010 
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If you ask for your response not to be published we will regard it as confidential, and we will 
treat it accordingly.  All respondents should however  be aware that the SPPA is subject to 
the provisions of the Freedom of Information (Scotland) Act 2002 and would therefore have 
to consider any request  made to the Agency under the Act  for information relating to  
responses made to this consultation exercise. 
 
Yours faithfully 
 

 
Sharon Liptrott (Mrs) 
Policy Manager, NHSSS 
 
Addressees 
Chief Executives NHS Boards 
HR Directors NHS Boards 
Scottish NHS Pensions Group (SPG)  
SPPA Technical Working Group 
NHS Trade Unions and Professional Organisations 
Scottish General Practitioners Committee 
Institute of Health Service Management 
Scottish Practice Nurse Association  
Women’s National Committee  
SGHD Directorate of Primary Care 
SGHD Health Workforce Directorate 
SGLD Finance 
NHS Retirement Fellowship 
Home Office, Police and Firemen’s Pension Schemes 
Department of Health and Social Services, Northern Ireland 
NHS BSA Pensions Division 
Department for Children, Schools and Family 
Cabinet Office 
Department for Communities and Local Government 
DWP 
GAD (for information only) 
HM Treasury 
Savings, Pensions, Share Schemes HMRC  
SGLD 
SPPA Senior and Regional Managers  
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Annex 1 

 

 
The National Health Service (Scotland) Superannuation and Pension Scheme 

(Amendment) Regulations 2010 
 
Part 1 of the draft Scottish Statutory Instrument (SSI) 
                   
   Regulation 1 sets the context for the amending regulations 

 
It names the regulations as the “National Health Service (Scotland) 
Superannuation and Pension Scheme (Amendment) Regulations 2010”.  
The regulations  come into force from 21 days after laying in Parliament 
and will have retrospective  effect from 1 April 2010 except for  regulation 
5 having retrospective effect from 6 April 2010. 
 

Part 2 of the draft SSI 
Regulations 2 to 8 in Part 2 of the SSI amend the provisions of the NHS 
Superannuation Scheme (Scotland) Regulations 1995.  
 

Part 3 of the draft SSI  
Regulations 9 to 18 in Part 3 of the SSI amend the NHS Pension Scheme 
(Scotland) Regulations 2008.  
  

Part 4 of the draft SSI Regulation 19 allows deferred members, or members in receipt of a 
relevant benefit, who are detrimentally affected by the amendments to elect for the 
provisions not to apply to them by giving notice within six months of the coming into force of 
the amending Statutory Instrument.   

 
 

1. Member and employer contributions  

Overview 
 
The pay/earnings bands used to set member contributions rates for each scheme year are 
uprated annually. Currently, the regulations permit the Scottish Ministers to implement 
those uprated bands1 and alter member contribution rates without making further 
amendments to regulations. The uprated pay/earnings bands effective from 1 April each 
year are issued to the Service via guidance provided by SPPA 
 
The Joint Committee on Statutory Instruments (JCSI)2 of the  UK Parliament drew the 
special attention of both Houses of Parliament to the England and Wales NHS pension 
scheme  SI  2009/381 because there was doubt that  the current regulations described 

                                                 
1
 with the consent of HMT and after taking advice from the Scheme Actuary and employee and employer representatives 

2
 The Parliamentary Select Committee comprises members from both Houses - its remit is to consider the technical 

aspects of Statutory Instruments including unexpected or doubtful use of the enabling powers. 
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above were permitted by the Superannuation Act 1972.  In order to rectify this, the new 
bandings to be implemented will be updated annually via further amending regulations. The 
uprated pay/earnings bands for the scheme year 1 April 2010 to 31 March 2011 are being 
implemented via this amending SSI.  The current employer contribution rate of 13.5% is 
also to be specified in regulations. (The current 1995 Section provisions provide for the 
employer contribution rate to be “at such rate as the Scottish Ministers specify from time to 
time”) 
 
We have also taken the opportunity to better marshal 2008 Section Regulations which 
cover the member and employer contributions due in respect of members who are non-GP 
providers. 
 
 
Detail 
 
1.1 Pay Bands – tiered contribution rates for members who are officers (other than 
Non-GP Providers)  
 
Amending regulation 4 amends 1995 Regulation D1 (contributions by members), and  
 
Amending regulations 12 and 13 amend 2008 Regulations 2.C.2 (members’ 
contribution rate), 2.C.3 (employees) respectively 
 
 
Changing the pay bands  
 
Provisions that provided for the Scottish Ministers to amend the pay bands and contribution 
rates by making a determination have been amended so that the bands and rates 
applicable to each scheme year may only be amended via regulations.  
 
Tables containing pay bands and contribution rates 
 
Group 1 – officers who are employed by the same employer at the end of the last 
scheme year and the beginning of the current scheme year 
 
Each scheme year the tiered rate set for officers will depend on whether the officer was 
employed with the same employer at the end of the last scheme year and the beginning of 
the current scheme year. If so, the contribution rates are set by comparing the officer’s 
pensionable pay during the last scheme year with the pay bands for that year. For example, 
in these circumstances pay and pay bands for 2009/10 are used to set the rate for the 
scheme year 2010/11. 
 
Group 2 – officers who start a new job in the current scheme year or whose rate of 
pay for an existing job changes (except if unplanned or unlikely to last for 12 months 
or more)  
Alternatively, if an officer starts a new employment or has a change to their rate of pay after 
1 April in the current scheme year, the contribution rate is set by calculating an annual pay 
figure  for the current scheme year and comparing that amount to the uprated pay bands 
that apply from 1 April in that current scheme year. For example, in these circumstances 
pay and pay bands for 2010/11 are used to set the rate for the scheme year 2010/11. 
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This means that two tables containing pay bands and rates are required for each scheme 
year. The two tables that apply to the current 2010/11 scheme year have been inserted at 
1995 regulation D1 (2B) (c) and 2008 regulation 2.C.2 (5). 
(Table 2 will apply at the start of the 2011/123 scheme year for members in Group 1) 
 
Calculating pensionable pay for the purpose of setting a tiered contribution rate 
 
Various paragraphs in 1995 Regulation D1 ((2E) to (2Q), (2R) and (2V)) and 2008 
Regulation 2.C.3 ((4) to (17) and (21)) deal with the calculation of the pensionable pay 
which is to be compared to the pay bands in order to set a tiered rate. These paragraphs 
are amended so that they now refer to the pay bands in the “relevant table”. 
 
 
1.2 Marshaling of non-GP Provider regulations – 2008 Regulations 
 
Amending regulations 11, 14 and 15 amend, respectively, 2008 Regulations 2.C.1 
(contributions by members), 2.C.4 (Non-GP Providers)), 2.C.5 (contributions by 
employing authorities: general). 
 
Provisions formerly contained in regulation 2.C.1 which related specifically to member 
contributions in respect of Non-GP Providers have been moved to renamed regulation 
2.C.4 (contribution rate and determination of pensionable earnings for Non-GP providers). 
 
Provisions formerly contained that regulation which related specifically to employer 
contributions in respect of Non-GP Providers have been moved to regulation 2.C.5 
(contributions by employing authorities general).  
The result is a streamlined regulation 2.C.1 which is now focused on generic provisions 
relating to member contributions for all officer members. 
 
1.3 Earnings Bands – tiered contribution rates for members who are practitioner or 
non-GP Provider members  
 
Amending regulation 8 amends paragraph 10 of Schedule 1 to the 1995 Regulations 
Amending regulations 14 amends 2008 Regulations 2.C.4 (Non-GP Providers) 
Amending regulation 17 amends regulation 3.C.2 (members’ contribution rate) 
 
Changing the earnings bands  
 
Provisions that provided for the Scottish Ministers to amend the earnings bands and 
contribution rates for practitioners and non-GP provider members by making a 
determination have been amended so that the bands and rates applicable to each scheme 
year may only be amended via regulations.  
 
Tables containing earnings bands and contribution rates 
 
Practitioner and non-GP provider earnings can vary significantly from year to year and are 
only finalised following completion of their tax return, sometime after the end of the scheme 
year. 
 

                                                 
3
this table will also be used for Group 2 members until the 2011/12 table becomes available 
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This means that from the 2009/10 scheme year onwards, the tiered rates for practitioner 
and non-GP provider members for any year have been set on a provisional basis using a 
‘best estimate’ of likely earnings. The estimate can be based on finalised earnings and the 
relevant earnings bands for an earlier year, or an estimate of future earnings and the 
earnings bands for the current year.  Once the actual earnings for the scheme year are 
known, the final tier is set and, if necessary, the contributions made on a provisional basis 
are adjusted retrospectively.  
 
This means that the earnings bands for any scheme year are only required to set the final 
tiered rate.  However, to cater for this two-stage process for practitioners and non-GP 
providers, the earnings bands and rates that apply to both the 2009/10 and 2010/11 
scheme years have been included in regulations. The 2010/11 earnings bands may of 
course be used to set a provisional contribution rate for the 2011/12 scheme year, until the 
earnings bands and amending regulations for that year become available. (See 1995 
Sched. 2 Paragraph 10(1A) and 2008 2.C.4 (15) and 3.C.2 (17)).  
 
Pensionable earnings to be used for the purpose of setting a tiered contribution rate 
 
 
Various paragraphs:  
 

o in 1995 regulations Schedule 1  (paragraph 10 (2F) and (2G)), and  
o 2008 regulations  2.C.4 ((6) and (7)) and 3.C.2 ((5) and  (6))  
 
deal with the two stage process for setting a contribution rate for practitioners or non-GP 
providers. These paragraphs have been amended so that they refer to pensionable 
earnings and contribution rates in the “relevant table”. 

 
1.4 Employer contribution rates 
 
Amending regulation 4 amends 1995 Regulation D2 (contributions by employing 
authorities), and  
Amending regulations 14, 15 and 17 amend 2008 Regulations 2.C.5 (Contributions by 
employing authorities: general), 3.C.1 (contributions by members) and 3.C.3 
(Contributions by employing authorities: general)  
 
Regulations across both Sections of the Scheme providing for contributions to be paid by 
employers have been amended so that they now uniformly refer to the “employer’s 
standard rate” of 14 per cent. 

In addition 2008 regulation 2.C.5 has been amended so that it includes provisions relating 
to employer contributions for Non-GP Providers which have been moved from regulation 
2.C.1.  

Regulation 3.C.1 has been amended so as to clarify that it provides for member 

contributions. 
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2. Valuation regulations 

Overview 

The Scheme Actuary is required to prepare an actuarial report of the scheme liabilities and 
benefits every four years. Regulations have been amended to better reflect the role of the 
Scottish Ministers, HMT, the Scheme Actuary, and representatives of employees and 
employing authorities in the setting of actuarial assumptions on which that report is to be 
based. 
 
Detail 
 
Amending regulation 7 amends 1995 Regulation U3 (accounts and actuarial reports ), 
and  
Amending regulation 10 amends 2008 Regulations 1.B.1 (actuarial reports and 
accounts)  
 
Two new paragraphs are inserted into each of the above regulations. The first paragraph 
((3A) of U3 and (5) of 1.B.1) provides for the assumptions on which the Scheme Actuary’s 
report is based to be determined by the Scottish Ministers following the consent of HMT. 
The second paragraph ((3B) of U3 and (6) of 1.B.1) permits the Scottish Ministers to 
consult representatives of employers and members and the Scheme Actuary before 
determining those assumptions. 
 
 

 3.  Changes to state pension ages and guaranteed minimum pensions – 
the 1995 Section 

Overview 
 
The NHS Pension Scheme contracts its members out of the second state pension and, as a 
result, the Scheme must reach specific standards in respect of the benefits it will pay. In 
respect of service up to 5th April 1997, the Scheme must pay benefits at State Pension Age 
(SPA) that are at least equal in value to the benefits the member would have earned from 
the State Earnings Related Pension Scheme (SERPS). This is known as a guaranteed 
minimum pension (GMP).  
 
However, whilst changes to SPA are being phased in from 6 April 2010, the obligations of 
occupational pension schemes in respect of GMPs will remain linked to age 60 for women 
and age 65 for men. Relevant amendments in this SSI adjust the terminology used in the 
1995 Regulations accordingly from 6 April 2010. 
 
Detail – changes to 1995 Regulations Part K (Contracting Out) 
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Amending regulation 6: 
 

o introduces the term “guaranteed minimum pension age” into regulation K1 
(contracting-out conditions to be overriding) and defines it as meaning the age 
of 65 for men and the age of 60 for women, and  

 
o replaces various references to “state pension age” with references to “guaranteed 

minimum pension age” in regulations K2 (guaranteed minimum pensions), K3 
(late retirement), K4 (early leavers) and K5 (guaranteed minimum pensions 
transferred to this section of the scheme). 

 
 
 


